Wijnsprokkels
Serres de Vignes
In het departement Drôme van de Provence is de appellatie Grignan-les-Adhémar één van de AOP's van de Rhônevallei. Dit wijnbouwgebied strekt zich uit van het zuiden van Montélimar tot aan de uitlopers van de Tricastin-vallei. Het is daarmee de noordelijkst gelegen AOP van de zuidelijke Rhône-vallei. De appellatie Grignan-les-Adhémar dateert uit 2010 en vervangt de oude benamingen: eerst Côtes du Rhône en vervolgens die van Coteaux -du -Tricastin. Het incident met de plaatselijke kerncentrale deed blijkbaar geen goed waardoor een andere benaming zich opdrong. Genoemd naar het bekendste dorp in deze regio: Grignan. Een bezoekje waard met een kasteel ons nagelaten door de adelijke familie Adhémar. Het terroir kan bestaan uit zowel harde kalksteen, klei of kiezels en zand. De toegestane druivensoorten zijn dan weer de klassieke Rhône-variëteiten. Het zijn ontegensprekelijk Rhône-wijnen maar toch met iets andere allure dan hun zuidelijke collega’s. Doorgaans zijn het wijnen die vlug genietbaar zijn en aldus gedronken dienen te worden, mede door dun elegantie, hun onmiddellijke intense en plezierige aroma’s en rondheid. De wijngaard beslaat nu een 1.960 hectare en naast enkele coöperatieven (8) en handelaars zijn er amper een 24 familiale domeinen actief. Toch zijn er een paar prestigieuze wijndomeinen die naast hun “basis” wijnen speciale cuvées produceren die onze aandacht dubbel en dik waard zijn.
Zo citeer ik vrij Château Bizard (méér dan gewoon bizard), Domaine de Grangeneuve en Domaine de Montine. Wij bezochten een paar jaar geleden het Domaine Serres des Vignes, gelegen in, de al even moeilijk te onthouden gemeentenaam, Roche- Saint- Secret - Béconne. De gebroeders Roux runnen hier het familiaal domein, dat goed is voor 40ha wijngaarden en volledig bio wordt bewerkt. Naast wijnbouw verbouwen ze ook abrikozen en lavendel. De abrikozen teelt is hier volop aanwezig en het mag je dan ook niet verbazen dat diverse domeinen hier de abrikozencultuur als bijkomende activiteit uitoefenen. Maar er worden hier wel degelijk prachtige wijnen gevinifieerd. Wij waren indertijd aangenaam verrast door hun cuvée “Secret de Syrah 2014, gemaakt van 100% syrah.
Na 6 jaar kelderrust was het moment aangebroken om de waarheid in de fles te ontdekken. Wat een verrassing! Of is het eerder een bevestiging van wat we indertijd al vermoedden: het voorkomen is nog steeds intens en donker kersenrood met een mooie spiegel. De geur is kenmerkend voor de syrah druif met veel zwart fruit, bosbes, braambes alsook wat aardsere impressies zoals bosgeuren en kreupelhout. De smaak is rijk, vlezig, sappig en met een onmiskenbare charme. Op harmonische wijze komen de tonen van zwart fruit, bosgeuren en wat koffie tot uiting, ook de tannines tekenen nog present maar hebben een edel karakter. Kortom, een wijn waar je volop van kan genieten, bovendien aan zeer redelijke prijs en nog enkele jaartjes mee kan. Proost!
Laat ons niet vergeten te melden dat deze streek ook bekend staat voor zijn truffels, het dorpje Richerences is dé truffelmarkt bij uitstek. Geen wonder dat plaatselijke chefs deze delicatessen graag verwerken in hun bereidingen en de wijnen van Grignan-les-Adhémar hier warm bij aanbevelen.Zin om zich aan een bereiding te wagen? Surf dan gerust naar “grignan-adhemar-vin.fr”. Zoek vervolgens “recettes” op. Ieder jaar komen de “grands chefs” bij mekaar tijdens de “Rencontres du livre, de la truffe et du vin “ en geven nieuwe bereidingen prijs. Wat dacht u van een panna cotta met parmesan, gemarineerde St.-Jacobsnootjes met truffel en een soepje van aardpeer?
Château Saint-Pierre 2003, St.-Julie Grand Cru Classé 2003
Blij weerzien met een wijn uit 2003, l’année de cannicule . De jaargang 2003 mag dan wel niet geboekstaafd staan als een heel groot jaar, het was wel één van de zonrijkste en droogste voor de Bordeaux-oogst. De druiven begonnen zowaar te verschrompelen en de wijnen hadden doorgaans wat aciditeit te kort waardoor gezegd werd dat de wijn geen lang leven beschoren was en een gemis aan. Château Saint Pierre hoef ik nauwelijks voor te stellen, graag verwijs ik naar het degustatieverslag van onze Médocavond jaargang 2018-2019 (zie onze website) of nog meer in onze wijnkaraf. Deze wijn is een echte voltreffer: de kleur is weinig veranderd met nog altijd een felle gloeiende donkerrode kleur. Het aroma verraadt het karakter van de wijn: een gracieuze fruitkorf met veel variatie en vervolgens een smaak die je laat genieten tot het allerlaatste zwelgje.
Het is misschien niet de “klassieke Medoc-stijl”, daarvoor mist hij wat enige “Bordelese” strengheid, maar daartegenover staat een onmiskenbare charme met een gulheid en fruitigheid waar je warm van wordt zonder dat de wijn aan frisheid inboet. Enigszins met wat Rhône allure om het zo uit te drukken. Deze 2003 heeft mij enorm bekoord en ik laat de kritiekasters graag hun eigen wijsheid... Na 17 jaar kelderrust een wijn die veel wijnplezier geeft. Vrees dus niet een 2003 vanonder het stof te halen en laat u verrassen door de mildheid van een zonnerijk jaar. Gezondheid!
Picpoul Pinet: toch meer dan een gewoon dorstlessertje…
Zes gemeenten rond het meer van Thau, tegen de Middellandse Zee, tussen Agde, Pézenas en Sète, vormen een unieke wijngaard, één van de oudste van Frankrijk. De cépage piquepoul zorgt hier voor opmerkelijk frisse witte wijnen, mineraal, mooi fruitig en een fris aroma waarin naast het fruitige ook florale accenten. Ter plaatse wordt hij gretig gedronken, ook al door zijn zeer schappelijke prijs. Laat dat misschien de reden zijn waarom deze wijn toch niet doordringt bij de “alerte wijnkenner”. Vooral gekend als compagnon bij oesters, zoals de lokale oesters van Bouzigues. Zowaar een Picpoul-de-PInet bij onze “plateau de fruits de mer” en geen Bourgogne of grote Loire ? Doe maar gerust, je zal aangenaam verrast zijn, ook je geldbeugel. Zoals deze cuvéé prestige van de coöperative van ‘l’Ormarine”, een grootgewicht in deze streek. Niet minder dan 520 ha worden hier besteed voor de productie van de Picpoul-de-PInet.
Deze wijn, een betere versie van de alledaagse Picpoul-de-Pinet en toch voor minder dan 7 euro, mag gerust bestempeld worden als een “lekkere en finesserijke wijn”. Intense en frisse geur met de typische kenmerken van deze druif: hier pompelmoes en andere agrumes en wat frisse vegetale toets; in de mond is hij zowel zacht als frivool met subtiele fruit – en witte bloementoets. Opmerkelijk fris, zonder evenwel enige “zuurheid” en met een delicieuze smaak is dit een perfect evenwichtig wijn die ik als “ideaal bestempel” bij oesters en gerust een hele schaal- en schepdieren schotel mag begeleiden.
Bezoekje aan La Londe- les -Maures.
De hier geproduceerde wijnen hebben het recht, uiteraard onder strikte voorwaarden, om de aanvullende gemeentebenaming “La Londe” toe te voegen aan die van de AOP “Côtes de Provence” en dit sinds 2008. Zowel in de drie versies: wit (later bijgekomen), rosé en rood. Toegekend vanwege de combinatie van een unieke terroir van leisteen en kwarts en de specifieke ligging tussen het massief van Maures en de MIddellandse Zee. De wijngaarden gaan praktisch tot de boorden van de MIddellandse Zee met zicht op Île de Porquerolles. Gemeentes (of delen ervan) die voor deze AOP in aanmerking komen: La Londe-les-Maures, Hyères, La Crau en Bormes-les-Mimosas. Een bezoekje aan enkele wijndomeinen leert ons veel: wijnen met veel intensiteit, structuur, fijne mineraliteit en een toetsje delicate zoutigheid in afdronk, typisch voor deze wijnen. Zeker te doen als je in de streek bent.
We kozen twee domeinen die alleszins meer dan de moeite waard zijn:
Château Les Valentines
Waar voorheen de wijnen aan de coöperatieve werden gebracht (als sinds 1900), is er een nieuwe wijnkelder gebouwd door de familie Pons-Massenot sinds 1997. Een heel mooi gamma aan diverse cuvées zien hier het levenslicht zoals hun Châteaux Les Valentines met de cépages rolle, wat clairette en vooral oude ugni blanc van meer dan 100 jaar oud! Ook aan te bevelen hun gamma “Caprices de Clémentine”, met een zeer goede verhouding prijs/kwaliteit. Wij lieten ons verleiden door hun paradepaardje “Le Grand Huit” in rosé: al aan de duurdere kant maar wat een kanjer! Delicatesse op en top met veel variatie in geur en smaak, veel intensiteit, elegantie, evenwichtig en lange afdronk.
Château des Bormettes
Het kasteel zelf kent al een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10de eeuw. Wijnbouw zou er al geweest zijn in de Gallo-romeinse periode en, later met de Chartreuser monniken. Getuige ook de oude gewelfde kelders terwijl in de wijngaard een duizendjarige eik staat te blinken! Er zijn 70 ha wijngaarden. Sinds 1930 is de familie Faré de eigenaar en beheerder van het wijndomein.
Rosé: cuvée : “Instinct parcellaire” : een echte gastronomische roséwijn, vooral inzetbaar als begeleider bij tal van gerechten: mooie rosé zalmkleur en een heerlijk aroma van gekonfijt fruit, kersen en wat bloemen; aanzet is fris en vol en de middensmaak getuigt van zowel kracht als elegantie; subtiele toetsen van andermaal de geurindrukken en perzik; evenwichtig door het samenspel van volheid, elegantie en perfecte aciditeit. De druivensoorten zijn grenache en cinsault. Ook de “Instinct parcellaire” “La Bergerie” in het wit, hoofdzakelijk van de rolle maar aangevuld met wat grenache en zelfs wat lichte persing van syrah en cinsault (!), is een voltreffer: beginnend met een subtiel aroma waar we wat acacia en mooie fruittonen waarnemen; de smaak is zowel intens, evenwichtig door een perfecte frisheid en mineraliteit en veel variatie in de smaak. Heerlijk bij schaal- en schepdieren maar ook wit vlees en romige kaasjes.
Château Saint-Maur in Cigolin - Côtes de Provence
Als je in de regio van Saint Tropez bent is een bezoek aan dit domein een echte aanrader. Voor een bezoek aan de wijnkelder dien je dit wel op voorhand aan te vragen. Prachtig gebouw en installaties en mooie omgeving. Wij proefden hun ganse gamma in wit en rosé en opteerden voor cuvée “l’Excellence” in wit (rosé even lekker). En witte wijn van een kaliber en klasse die je hier niet verwacht. Zowel in geur als in smaak zuivere en delicate impressies van citrus, bloemen en fijne kruidigheid; heel smaakrijk en perfect ondersteunende aciditeit.
Domein Denis Carré in Meloisey – Bourgogne
Voor de meesten onder ons een regelmatige halte in Bourgogne. Pommard, Meursault, Beaune, Auxey-Duresses, Saint-Romain en noem maar op hebben we al uitgebreid kunnen drinken. Kijk maar eens naar onze website, ”degustaties” wijnjaar 2012-2013. Denis en Bernadette hebben al enige tijd hun kinderen mee in de wijnzaak (met Martial in wijngaard én de vinificatie). Maar weet je: vanaf dit jaar is er een nieuw wijnkindje bij en niet zo maar één: de Saint-Aubin 1er cru “Les Combes au Sud” 2018 is de nieuwe parel in hun wijnassortiment! Let op: het perceel is zeer klein (minder dan een ha groot) en er werden slechts 900 flessen geproduceerd. Amper 6 flessen per klant te verkrijgen. Een absolute aanrader, op en top finesse en met het karakter van een wijn die zweemt tussen een Puligny -Montrachet en Meursault. Ook hun andere wijnen zijn weer top, echt de signature “Carré”.