DE SATELLIET-GEMEENTEN VAN ST. EMILION
De wijngebieden van St. Emilion en Pomerol worden in het noorden afgebakend door het riviertje de Barbanne. Aan de rechterover van deze liggen de wijngaarden van Lalande-de-Pomerol en de nevengemeenten van St. Emilion. Deze keer gaan we de wijnen van deze “buren” van St. Emilion wat van naderbij bekijken. Deze nevengemeenten die men de “satellietgemeenten” is gaan noemen, bevinden zich ten noordoosten van het dorp St. Emilion zelf.
Toen men in 1935 begon met de toekenning van de “AOC’-s”, moest men ook overgaan tot de juiste afbakening van het het AOC-gebied van St. Emilion. Alhoewel de wijnen uit de omliggende gemeenten al jarenlang als St. Emilionwijnen werden verhandeld, beperkte men zich toen tot het historische rechtsgebied (“juridiction”) van St. Emilion. Aldus vielen de wijnen geproduceerd in deze gemeenten uit de mand. Logisch dat dit op veel verzet stuitte van de plaatselijke wijnboeren die hun welgekende en commerciële naam zagen verloren gaan. Na een lange strijd verkregen deze gemeenten uiteindelijk het recht de naam “St. Emilion” aan hun eigen naam toe te voegen en bovendien mochten ze dit geheel als AOC toekennen aan hun wijnen. Dit resulteerde indertijd in vijf AOC’s: Montagne, Parsac, Saint-Georges, Puisseguin en Lussac, alle uiteraard met de toevoeging van St. Emilion. De appellatie “Parsac St. Emilion” werd later, bij decreet van 24 juni 1993, afgeschaft.
Het is een regio die heel veel charme uitstraalt omwille van het landelijk, heuvelachtig gebied en door de talrijke presigieuze historische domeinen en Romaanse kerken. Hier werden al talrijke overblijselen aangetroffen van Romeinse en Gallo-Romeinse nederzettingen.
DE APPELLATIES
Montagne - St. Emilion
Deze tamelijk grote gemeente bevindt zich onmiddellijk ten noordoosten van St. Emilion en aan de rechteroever van de Barbanne. Sinds 1973 heeft Montagne de gemeenten Parsac en Saint-Georges opgeslorpt. Dit betekende ook dat al de wijnen uit dit gebied de AOC van Montagne St. Emilion mogen gebruiken. Zoals reeds eerder vermeld, werd de AOC van Parsac zelfs afgeschaft. Sommige wijnboeren uit Saint -Georges houden echter vast aan hun eigen benaming.
De bodem bestaat afwisselend uit kalkplateaus en hellingen met klei. De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt 1600 ha en is goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 92000 hl. De cépage bij uitstek is uiteraard de merlot die voor 75% aanwezig is. Vervolgens treft men nog de cabernet franc (15%), de cabernet sauvignon (8%) en wat malbec en petit verdot aan (samen goed voor 2%). Er zijn ongeveer 220 wijnbouwers hier gevestigd waarvan er 23 hun druiven verkopen aan de plaatselijke coöperatieve.
Saint-Georges - St. Emilion
Zoals reeds gezegd is deze gemeente opgeslorpt door Montagne. Talrijke domeinen gebruiken toch het recht om hun eigen appellatie te behouden. Misschien heeft dit wel te maken (natuurlijk ook uit eigen fierheid), met hun reputatie want volgens velen bevinden zich hier wel de beste wijnhellingen en is de kwaliteit de meest homogene van de streek. Bovendien is het château Saint-Georges altijd het boegbeeld geweest van deze nevengemeenten en heeft het altijd zijn eigen AOC-status van Saint-Georges-St. Emilion behouden. De oppervlakte van deze aparte regio beslaat 185 ha en de merlot is hier ook voor 75% de toonaangevende wijstoksoort.
Puisseguin – St. Emilion.
Deze wijngaarden bevinden zich in het uiterste oosten van deze regio waar de kalkplateaus en hellingen zich verder voortzetten. De kalk en kleiachtige bodem is niet zeer diep en rust op een zeer steenrijke ondergrond. De merlot tekent hier voor 80%, de cabernet franc voor 15% en de rest is cabernet-sauvignon en malbec. De wijnbouwgebied is ongeveer 750 ha groot
Lussac - St. Emilion
Dit is de meest noordelijke gemeente en haar wijngaarden sluiten hier het gehele wijnbouwgebied van St. Emilion af. In het zuidoosten van de Lussac-wijngaard vindt men de beste wijngaarden die op een kleiachtig kalkplateau liggen. Meer in het noorden bevat de bodem meer klei en wordt hij ook zanderiger. De totale oppervlakte bedraagt 1450 ha en is goed voor een productie van 85000 hl per jaar.
Kwaliteitverschillen?
Als men uitgaat van gemiddelden, rekening houdende met allerlei factoren zoals bodem en ligging of van prognoses die uitgaan van jarenlange proefervaringen, zijn er wat theoretische bedenkingen. Montagne zou meestal tamelijk krachtige wijnen voortbrengen, Lussac eerder robuuste, Saint Georges de meest elegante en vergelijkbaar met die van St. Emilion, Puisseguin wat hardere, tanninerijkere.
Het is een feit dat uit deze regio zowel lichte, elegante als wel doortimmerde wijnen, zwakke of fijne wijnen komen. Zoals steeds is het de wijnbouwer die zijn of haar stijl en voorkeur verkiest en aansprakelijk is voor de uiteindelijke kwaliteit. De grote principes qua vinifiactie zijn door iedereen gekend. Is de wijnbouwer momenteel niet zelf een oenoloog , wordt hij er wel door eentje bijgestaan. Vraag is hoe ver je wil gaan en of het rendabel is. De laatste jaren zijn er ook grotere spelers op de plaatselijke markt gekomen zoals baron Edmond de Rotschildt of ene “star” Gerard Depardieu die tesamen met Bernard Magrez (van oa. Pape Clement en La Tour Carnet ) een formidabele wijn op de markt brengt. Zelfs anderen met speciale cuvées. Ook de Vlaamse familie Van Malderen heeft het oude château de Lussac nieuw leven ingeblazen. De prijzen van deze laatsten zijn natuurlijk navenant. Naast deze wat extravaganten met scheeftgetrokken prijzen, vindt men in deze “satelliet”-regio talrijke wijnen die een mooie kwaliteit aanbieden met aantrekkelijk prijzen en die probleemloos de kwaliteit evenaren van een St. Emilion, zelfs een grand cru. Uiteindelijk aan de wijnminnende koper om er zelf over te beslissen. De degustatie van de geselecteerde wijnen over deze ganse regio heeft ons in ieder gaval aangetoond dat er mooie kwaliteit aanwezig. Sommigen halen daarbij zelfs een hoge kwaliteit en kunnen zonder schroom naast een grand cru classé uit St. emilion staan. Proeven is de boodschap.
DEGUSTATIEVERSLAG
CHATEAU MOULIN DE GRENET 2006
Lussac- St. Emilion
Domein :
CHATEAU MOULIN DE GRENET
Behorend aan de familie Roskam-Brunot (Nicole en kinderen) die ook de fraaie St. Emilion grand cru wijn, “Château Cantenac” bezit. Sinds 2005 hebben ze ook het château La Lauzette Declercq (Haut-Médoc) overgenomen. Het domein behoorde vroeger tot de Cisterziëncerabdij van Faize. De wijngaarden bevinden op het hoogste punt van de Lussac-wijngaard , rond een oude pittoreske molen daterend uit 1711. Het is een modern gevinifieerde wijn.
Oppervlakte: 4,5 ha
Cépages: gemiddeld 25 jaar oud, 75% merlot noir, 20% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon
Degustatie :
Mooi kersrode kleur. Aangenaam jeugdig-fruitige (vooral rood fruit) aroma’s. Vlotte aanzet die verder evolueert naar een elegante fruitige middensmaak. Rijp en lichtjes gestoofde fruittonen met ook wat hint van zoethout. Al bij al een vlotte, zachte wijn, eerder van het lichtere type; jong overkomend en toch wat meer pit naar het einde toe.
CHATEAU LANBERSAC 2005
Puisseguin- St. Emilion
Domein :
CHATEAU LANBERSAC
Een domein van 22 ha in het zuidoosten van de appellatie en alzo op een klei-en kalkbodem. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 35 jaar en de wijn wordt voor 90% gemaakt van merlot. De rest is cabernet franc. De wijngaard behoort toe aan de familie Lannoye, die ook andere wijndomeinen heeft zoals château Ambe Tour Pourret (St. Emilion grand cru), château Moulin de Clotte (een aardige Côtes de Castillon) en château Lamour (eveneens Castillon).
Degustatie :
Heel intens donkerrood met zefs nog een miniem paars randje. Rijp gestoofde fruitimpressies, zowel rood als zwart fuit; ook wat kruidigheid en lichtjes hout. De halfvolle aanzet gaat onmiddellijk over in een vrij volle en gulle middensmaak. Sappig en fruitig, smaakrijk met nog wat voelbare edele tannine en een mooie fraîcheur. Verrassend lekkere wijn die eindigt met een lange en fruitige afdronk.
CHATEAU ROUDIER 2004 “reserve Saint-Jacques”
Montagne- St. Emilion
Domein :
CHATEAU ROUDIER
Wijndomein dat behoort tot de groep van de familie Capdemourlin. Sinds meer dan 4 eeuwen produceert deze familie roemrijke wijnen uit Saint Emilion zoals de châteaux Balestard la Tonnelle, Cap de Mourlin en Petit Faurie de Soutard
Château Roudier wordt omschreven als een dorp op zich. Heel mooi gesitueerd op de zuiderflank van het dorp Montagne. De wijngaard beslaat 30 hectare op kalkhoudende bodem met klei, gedeeltelijk ook klei met zand. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 35 jaar. De assemblage bestaat uit 65% merlot, 25% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De wijn krijgt een eikenhouten lagering waarvan 1/3 op nieuwe eikenhouten vaten. Onder toezicht van Michel Rolland.
Andere cuvées: As de Roudier= cuvée prestige tot 2003. Vanaf 2007: “le 2 vignobles”
De door ons geproefde wijn van 2004 is de speciale “réserve Saint-Jacques”
Degustatie :
Vrij donkerrode kleur met wat evolutie in rand. Zachte subtiele rood-fruitige aroma’s; ook wat sous-bois en iets zoet ( zowaar een hint van sinaasappelschil). De aanzet is zacht en tegelijk goed gevuld. Fluwelige maar goed uitgebalanceerde, persistente smaak en eindigend in een aangenaam fruitige afdronk, ook een licht zuurtje. Heel andere type dan de voorgaande wijnen, iets rustieker overkomend maar toch met een eigen charme pronkend.
CHATEAU CROIX BEAUSEJOUR 2006
Montagne-St. Emilion
Domein :
CHATEAU CROIX BEAUSEJOUR
Gelegen op de klassieke kalk en kleihoudende bodem van Montagne, meer bepaald op de rand en hoogste punt van Montagne Saint-Emilion. Met Olivier Laporte is men al aan de vierde generatie wijnbouwers. De oppervlakte van de wijngaard beslaat 8 ha waarvan 3 ha beplant zijn met wijnstokken van meer dan 70 jaar oud. Er wordt al jaranelang gestreefd om een perfect evenwichtige wijn te maken. Er is ook een aparte cuvée van oude wijnstokken alleen. De verdeling van de cépages is als volgt : 70% merlot, 15% cabernet franc en sauvignon en opmerkelijk, het grote aandeel van 15% malbec. Optimale rijpheid van de druiven wordt gezocht, steeds manuele pluk en een koude weking van de druivenmost vóór de gisting.
Degustatie :
Heel intens donkerrood met nog paars randje en een mooie viscositeit. In de geur vallen de versmolten rijp-fruitige aroma’s op, vooral zwart fruit; wat kruidigheid, zoethout en met ook een zekere frisheid. Mooie volle aanzet; vrij complexe middensmaak met nog wat niet-storende tannine en aciditeit. Nog jong overkomend, met mooie, zwarte fruittonen. Vrij krachtige, sappige en mondvullende mooie wijn, die door zijn charme iedereen wist te bekoren.
CHATEAU CROIX DE RAMBEAU 2007
Lussac- St. Emilion
Domein :
CHATEAU CROIX DE RAMBEAU
Een Lussac st-Emilion van de familie Trocard, bekend voor zijn kwaliteit en al wijnbouwers sinds 1620 . Bezitten om en nabij 90 ha wijngaarden in de Libournais (oa. Château La Croix des Moines in Lalande de Pomerol, Clos de Vieille Eglise in Pomerol en sinds 2002 Clos Dubreuil in Saint Emilion). Rijpe druiven, laag rendement en lagering op houten vaten (14 maanden en 30% nieuw) maken van deze Lussac, een wijn een grand cru classé waardig. Domein van 6,5 ha waarvan de bodem vooral uit rode klei bestaat.
Degustatie :
Ondoorzichtig, intens donkerrood (naar het zwarte toe) met paarse rand; mooie viscositeit en spiegel. Jong, expressief en aromatisch in de geur met hinten van rood en zwart fuit als mede wat sous-bois. Volle aanzet die de voorbode is van een rijke en prachtige middensmaak met een groot gamma aan rijpe fruittonen. Karaktervolle wijn, heel mooi en sappig evoluerend in de mond en met een fruitige afdronk.
CHATEAU SAINT ANDRE DE CORBIN 2006
Saint-Georges St. Emilion
Domein :
CHATEAU SAINT ANDRE DE CORBIN.
Behoort aan de familie Saby en wordt nu door hen zelf geëxploiteerd. Vroeger werd de wijn gemaakt en verdeeld door de Ets. Jean-Pierre Moueix. De familie Saby, een oude Bordolese wijnbouwfamilie heeft ook andere wijngaarden in de Libournais, in totaal ruim 60 ha. Bekende namen zijn de châteaux Rozier in St. Emilion en Hauchat in Fronsac. De wijngaard bevindt zich op een mooie kleiachtige kalkbodem, zeer homogeen, en is zuid-zuidoost gericht. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar . De totale aanplant bestaat uit 75% merlot en 25% cabernet-franc. De wijn wordt gelagerd op eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw.
Hier werden bij opgravingen de resten gevonden van een opmerkelijk groot en waardevol gebouw dat waarschijnlijk toebehoorde aan de Romeinse consul Ausonius.
Degustatie :
Intens voorkomen met een fraaie donkerrode kleur. Expressieve geur, iets dierlijk startend, kruidig evoluerend en eindigend met zwarte fruittonen. Een volle aanzet en en volle vlezige middensmaak zijn de hoofdkenmerken van deze geconcentreerde wijn; zeer smaakrijk en fruitig, krachtig evoluerend; de nog iets doordrongende tannine wijst op zijn prille jeugdigheid en mag gerust nog wat ouderen.
CHATEAU FAIZEAU 2005 “vieilles vignes”
Montagne St. Emilion
Domein :
CHATEAU FAIZEAU
Gevinifieerd door Chantal Lebreton van oa. La Croix de Gay.
De “vieilles vignes” is een pure merlotwijn komende van druiven geteeld op een kalkhoudende bodem . Er wordt steeds gestreefd naar een optimale concentratie en finesse en behoort bij de absolute top. Rendement van 38hl/ha!
Degustatie :
Nog vrij jong intens voorkomen met bijna inktzwarte kleur. Subtiele aroma’s van versmolten rijpe, rode en zwarte fruitonen met lichte nobele eiktoon . Tegelijk zacht en vol in de aanzet gevold door een uitbundige fruitige smaak. Complexiteit, rijk gestructureerd en vlezig. Dit is een lekkere en gracieuse seigneur die nog vele jaartjes rustig kan verder ouderen.
CHATEAU HAUT SAINT GEORGES 2003
Saint-Georges St. Emilion
Domein :
CHATEAU HAUT SAINT GEORGES
Château Haut-Saint-Georges, Saint-Georges-Saint-Emilion is een wijngaard van 3,5 hectare met een productie van ongeveer 18.000 flessen (40 hl/ha). Deze wijngaard is ,als een amphitheater, heel mooi gelegen en bezit een kalkhoudende bodem met zelfs wat sporen van ijzer in de ondergrond. De verhouding van de gebruikte druivensoorten is 90% Merlot en 10% Cabernet; de stokken zijn gemiddeld vijftig jaar oud. Ook gebruik van nieuwe eikenhouten vaten en de wijn wordt nooit gefilterd.
De huidige eigenaar is de brouwerij Haacht! Deze kocht château La Grande Barde (Montagne St. Emilion) in 1995 en Haut-Saint-Georges in 1996. Sindsdien is fors geïnvesteerd in uiterst moderne productieruimtes en kelders en is er een gevoelige kwaliteitsverbetering.
Degustatie :
CHATEAU HAUT SAINT GEORGES 2003 Saint-Georges St. Emilion
Nog mooi donkerrode kleur met weinig randje voor deze 2003. Heel opmerkelijk de geur van nieuw hout en fruit (eerder fruitlikeur). Zachte aanzet, fluwelige structuur maar tegelijk vol en boordevol fruit. Deze zalige, fruitige wijn is een aangename verrassing, mooi op dronk maar nog boordevol smaak.